А Б В Г Д Е Ж З И Ј К Л Љ М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч ШПАРМЕКАНОВИЋ

Грб племићке породице Пармекановић налази се у свим илирским грбовницима. Ближих података о овој породици нема.
ПАШАЧИЋ

О племићкој породици Пашачић нема ближих података.
ПАВЛОВИЋ

Породица Павловић, оставила је за собом шест печата и сви они као основну хералдичку слику имају кулу, односно утврђен град. Најстарији приказ је са печата из 1397. где је приказан град са једном и са три куле. Утврђени град са печата Павловића вероватно је израђен по узору на дубровачке печате. Овај град који се јавља на печатима вероватно је био у употреби као породични грб. На "илирским" грбовима је грб Павловића приказан као утврђени град са три кула и на штиту и на челенци. На штиту црвене боје град је златан, у челенци је црвен. Аутор Охмућевићевог грбовника је на штит додао и три златна љиљана. Реконструкција на слици је дата према грбовнику Коренића-Неорића а куле су приказане на основу печата.
 
ПИКИОЛОМИНОВИЋ

О племићкој породици Пикиоломиновића нема података.
ПРЕДОЈЕВИЋ

Међу босанским племичким породицама које су прешле на Ислам у Борелијевом грбовнику, спомиње се и пл. породица Предојевића. Из ове племићке породице истакао се војсковођа Ислан Предојевић. Погинуо је при опседању Сиска 1593. Племићка породица Предојевића потиче из Херцеговине из околине Билећа. Њихови предци живели су у XIV веку.
ПРИМОРЈЕ

Овај грб би требао бити грб Приморја. На њему се види оборужана десна рука са сабљом кривошијом. Сабља или ( мач ) у руци је знак херцешког достојанства. Право на овај знак достојанства добио је босански војвода Хрвоје Хрватиновић, када је 1403. постао сплитски херцег. Овај знак се види на његовом грбу у овом грбовнику (Х), као украс над његовим породичним грбом који се види на круни. Будући да је војвода Хрвоје, херцег сплитски, био и господар Приморја, његов знак достојанства постао је грб Приморја.А Б В Г Д Е Ж З И Ј К Л Љ М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш


WWW.GRBOVNIK.IZ.RS  on  WWW.FREEHOSTIA.COM