А Б В Г Д Е Ж З И Ј К Л Љ М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш

ЛАЗАРЕВИЋ

Многи историчари верују да су бивољи рогови једини део грба Лазаревића што није тачно. У делу Хиландара који је Лазар подигао може се видети двоглави орао којег су Лазаревићи преузели од Немањића како би се потврдили као наследници старе српске краљевске породице. Деспот Стефан је био члан мађарског витешког реда змаја где је био на првом, почасном месту - због тога је змај обмотан око штита породице Лазаревић.
Лазар Хребљановић (породица је тек касније узела презиме Лазаревић) је био најзначајнија политичка фигура после одласка Немањића са српске историјске сцене. Иако никад није владао целокупном Србијом јер је била подељена између многобројних великашких породица, Лазар је био најјачи и најутицајнији међу њима. Он је и предводио српску војску 28. јуна 1389. када су га Турци заробили и погубили. Његова трагична судбина је створила "косовски мит" а сам Лазар је у народу постао "цар Лазар" иако никад није имао ту титулу. Његова жена Милица је владала Србијом све док Стефан Лазаревић није добио титулу деспота 1402.

Стефан је био у обавези да учествује у турским ратовима а његова сестра Оливера је постала жена турског султана. Деспот Стефан је увек покушавао да избори већу самосталност за Србију а као учен човек поседовао је и велику збирку књига. Опробао се као и писац написавши две песме, Натпис на стубу и "Слово Љубве". Пошто није имао порода, деспот Стефан је као свог наследника одредио свог рођака Ђурђа Бранковића, а убрзо након те објаве, од последице срчаног удара умире у Шумадији 1427.


А Б В Г Д Е Ж З И Ј К Л Љ М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш


WWW.GRBOVNIK.IZ.RS  on  WWW.FREEHOSTIA.COM