А Б В Г Д Е Ж З И Ј К Л Љ М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш


Орловићи

Према народном предању које се чува у Србији, Херцеговини и Црној Гори, косовски јунак Павле Орловић био је син војводе Вука, заповедника Орлова Града у Србији. По томе граду, је каже предање и добио презиме Орловић, иначе му се отац пезивао Црногорац, па чак и унук његова брата Милије, презивао се Црногорац: „војвода Бијеле Црногорац“.

Народне песме и предање не казују нам ништа о животу и раду, а ни о смрти војводе Вука оца Павлова. Да ли је умро природном смрћу или је погинуо, ми нисмо могли сазнати. Изгледа да није дочекао Косовску Битку, него да је раније погинуо или умро природном смрћу. Да није умро или погинуо много времена пред Косовски Бој или да је погинуо у самом том боју, да се закључити по томе, што је његова удова одмах иза Косовског Боја, како се приповеда, отишла у Дубровник и ту родила Вуку посмрце, Мартина.

Саво Матов Мартиновић у својим мемоарима каже, да су се његови стари доселили у Гацко „из града Сокола у Ужичкој нахији“, а отале доцније прешли у Црну Гору). А огранак Орловића, црногорски Цакићи, приповедали су Андрији Јовићевићу, испитиваћу насеља у Црној Гори, да су се њихови стари доселили у Црну Гору из града Сокола у Босни). Град Соко у горњем Подрињу у турско доба спадао је у Босну). У близини овог града Сокола налази се засеок и брдо Црна Гора).

А тај назив и презиме оца Павловог војводе Вука Црногорца, да се довести у везу и врло је вероватно да су помињати Орлов Град и овај град Соко Идентични.

Павле, је како се прича око Копаоника у Србији, био сестрић Дамјана Томковића, војводе дукадинског. Имао је браћу Милију и Мартина.

О Павлу Орловицу има успомена по Србији. Неке су забележили разни испитивачи. Тако је Милан Д. Милићевић забележио предање, да је Павле Орловић био старешина рудокопа у селу Красојевцима у рудничком округу и да је градио једну тамошњу кулу, чије су се развалине биле очувале до тада.) А у ћупријском округу причали су му, да је Павле Орловић градио град на врху брда Бабе у тамошњем селу Лешју). Ђенерал Јован Мишковић описујући руднички округ забележио је народно предање, да је Павле Орловић рођен у тамошњем селу Теочину и да је „са 77 сабаља” ( ваљда друга ), отисао у бој на Косово!)


Извор: Порекло Орловића


А Б В Г Д Е Ж З И Ј К Л Љ М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш


WWW.GRBOVNIK.IZ.RS  on  WWW.FREEHOSTIA.COM