А Б В Г Д Е Ж З И Ј К Л Љ М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш


Милош Обилић

Милош Обилић (такође и Милош Кобилић у неким изворима) је био српски витез из средњег века, који се често спомиње и у српској епској поезији. Најпознатији је као витез који је убио турског султана Мурата I у Косовској бици. У народним епским песмама и легендама, Милош је слављен као херој натприродног рођења и снаге (његова мајка је била вила или је његов отац био змај; Милош је добио своју снагу кобиљег млека, од чега потиче његово презиме Кобилић или Кобиловић). Имао је изузетног коња по имену Ждрал. Његови побратими су били Милан Топлица и Иван Косанчић, а његова вереница је била Оливера, кћерка кнеза Лазара Хребељановића. Према најпопуларнијој верзији легенде, 15. јуна по јулијанском, односно 28. јуна по грегоријанском календару, током Косовске битке, Милош је дошао до турског кампа претварајући се да је пребегао на њихову страну. У погодном тренутку, када га је султан примио у свом шатору, он га је смртно ранио ножем „од учкура до бијела грла“. Према турским изворима, султан Мурат I је убијен након битке, када је српски војник који се правио мртав убио султана када му се приближио. Многе породице из области Старе Херцеговине, Црне Горе, Лике, Крајине и Далмације у свом породичном предању чувају уверење да воде порекло од Милоша Обилића (Копривице, Зарубице, Војовићи и други), иако за то нема историјског основа.

РЕД ЗМАЈА

По неким изворима српски витез Милош Обилић је основао тајни витешки ред змаја Св. Ђорђа. На његовом штиту било је представљено Сунце са дванест крака, због чега је витешки ред, заједно са Милошем, чинило дванест витезова. Као знак распознавања витезови овог реда носили су фигуру змаја на кациги. Циљ овог витешког реда било је убиство турског султана Мурата I.

Убрзо после Косовске Битке, хуманиста из Фиренце Колучо Салутати говори о некаквих „12 завереника“ који су се пробили до шатора турског султана, од којих му је један ту и пресудио. Тих 12 се често спомиње као одред дванаесторице витезова реда змаја којима је циљ био да усмрте Мурата, а тај један, судећи по многим изворима био је Милош Обилић (да овде употребим најприхваћеније од мноштва варијација његовог имена). Оно што је занимљиво код ово лика кога званична историја још увек не признаје у потпуности, јесте његов надимак Змајев Син, као и прича о његовом зачећу. Наиме, тврди се у многим песмама и старим списима да му је отац био некакав „змај“:

- „Бабо ти је змаје из облака“
- „од змаја је наследио младеж, а на младежу бич вучје длаке... поглед му је био змајовит“
- „мајка му Јана заче га са змајем“

Насупрот мишљењу неких историчара да се ради о миту Милошеве надљудскости, одговор је много простији. Његов отац је био витез реда, а као „презиме“ је носио ту титулу (змај). Коме ова уобичајена пракса реда делкује невероватно, нека баци поглед на Дракуле, који су то презиме такође прихватили након ступања у ред. Дракул на румунском значи „змај“. Припадност реду му се приписује и због његова два легендарна „побратима“, Топлице и Косанчића, који су понекад са њиме приказани као трио у истоветним униформама.

Припадници реда змаја:

1.Милош Обилић
2.Топлица Милан
3.Косанчић Иван
4.Вук Бранковић
5.Кнез Лазар
6.Тарзаровићи
7.Црнојевићи
8.Дињичићи
9.Франкопановићи
10.Качићи
11.Клешићи
12.ПикиоломиновићиА Б В Г Д Е Ж З И Ј К Л Љ М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш


WWW.GRBOVNIK.IZ.RS  on  WWW.FREEHOSTIA.COM